Alle tips die jij nodig hebt voor de verzorging van jouw vijgenboom!
Vijgenboom verzorgen
Hoe verzorg je je vijgenboom het best? De vijgenboom op stam (Ficus carica) kun je in verschillende stamdiktes kopen. De dikte van de stam is afhankelijk van de leeftijd van de vijgenboom. Hoe ouder de boom, hoe dikker de stam. Vind hieronder tips voor het snoeien en verpotten van een vijgenboom. De vijgenboom komt van oorsprong uit het Middellands Zeegebied, maar tegenwoordig er zijn verschillende soorten die het ook in het Nederlandse klimaat goed doen.
#1 Vijgenboom snoeien
Met deze handleiding heb jij je vijgenboom in een handomdraai gesnoeid!
Wanneer moet je je vijgenboom snoeien?
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. In de maanden augustus en september geeft de vijgenboom zijn vruchten. Daarna begint in oktober het bladverlies. De boom gaat in rust vanaf november tot januari. Deze rustperiode is de beste periode om de vijg te gaan snoeien. Zorg ervoor dat het ook niet vriest. Anders kan de boom wel beschadigen na de snoei. Als je te laat snoeit (bijvoorbeeld in de maanden februari of maart) is er een kans aanwezig dat de boom gaat bloeden. Dit wil je te allen tijde voorkomen natuurlijk. In de zomer kun je ook nog takken wegsnoeien, als deze in de weg groeien. Dit bevordert ook de groei van de vijgen. Je kunt de zomersnoei het beste doen in de maanden juni/juli op een bewolkte dag. Je wil voorkomen dat de bladeren kunnen verbranden.
Wat heb je nodig om de vijg te snoeien?
Je moet voorzichtig te werk gaan tijdens het snoeien van je vijg. Je huid kan gaan irriteren van het sap van de boom. Draag dus altijd goede, stevige handschoenen en eventueel ook een veiligheidsbril. Gebruik voor de fijnere takjes een scherpe snoeitang en voor de dikke, ruwe takken een takkenzaag. Zorg ervoor dat je het gereedschap na de snoeibeurt zorgvuldig schoonmaakt.
Hoe snoei je de vijgenboom?
Er mag in de winter flink gesnoeid worden. Alle vruchtdragende takken (of takken die de afgelopen zomer vruchten hebben gehad) mogen worden weggesnoeid. Deze takken snoei je zo ver tot er twee gezonde knopen overblijven. Alle lange takken mag je ook een eind terugsnoeien. Je kunt ervoor zorgen dat de vijgen in de zomer meer licht krijgen door tijdens de wintersnoei ook een aantal bladeren eromheen weg te halen.
Snoei sowieso al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Als je vindt dat de vijgenboom te hard groeit, of te groot wordt kun je de groei beperken. Dit doe je door met een spade de wortels, die op een halve tot hele meter vanaf de stam zijn, af te steken.
#2 Vijgenboom planten
Denk goed na over de plek waar je de vijg wil gaan planten
De vijgenboom houdt van een zonnige plek en vind tocht niet prettig. Tegen een muur of in een hoek waar veel zon is (met voorkeur een muur of schutting op het zuiden) staat de boom het beste. Zo heeft de boom voldoende beschutting tegen de koude noordenwind en houdt de muur de warmte van de zon vast wat zorgt voor goede omstandigheden. De vijg doet het het beste in een grond met weinig voedingsstoffen. Je hoeft dus weinig extra te bemesten. Zorg ook voor goede drainage door stenen in de grond rondom te plaatsen. De vijg is niet goed bestand tegen natte voeten.
Wil je de vijgenboom vermeerderen?
Dit kun je doen door middel van stekken of door afleggen. Als je de vijgenboom wilt stekken, doe je dit op het moment voordat de vijg gaat uitlopen en het niet vriest. Knip de stekjes af, en verwijder daarvan de onderste bladeren. Dan steek je de stekjes in de grond. Je kunt eventueel stekpoeder gebruiken om de groei te bevorderen. Let er goed op dat je een beschutte plek uitkiest, zonder te veel koude wind. Voordat je de stekjes gaat verplaatsen, moeten de wortels en bladeren zich goed hebben ontwikkeld.
Je kunt de vijgenboom ook op een andere manier vermeerderen; het afleggen. Hierbij buig je een tak naar de grond (je kunt dit alleen doen met vijgenstruiken die laag aan de grond staan) en bedek je deze met aarde. Je kunt dit met meerdere takken doen. Na een tijdje zullen er dan wortels ontwikkelen vanuit de takken. Daarna kunt u deze kleine stekjes naar een andere plek verhuizen.
#3 Bewatering vijgenboom
Het is belangrijk dat de vijgenboom de eerste jaren regelmatig extra water krijgt. Zeker als de bladeren slaphangen moet een vijgenboom water krijgen. Na een paar jaar heeft de vijgenboom zich goed geworteld en zal deze zelf aan voldoende vocht kunnen komen.
Zorg er vooral voor dat de vijgenboom geen natte voeten heeft. Hier heeft de boom een hekel aan. Je kunt dit voorkomen door de vijg iets hoger te planten; door een klein heuveltje te maken. Voel of de grond goed droog is, voordat je opnieuw water geeft.
#4 Vijgenboom winterhard
Vijgenbomen moeten goed worden beschermd in de winter, anders is de kans groot dat ze doodgaan of kapotvriezen. Je kunt de vijg beschermen tegen eventuele vorstschade door de grond rond de boom af te dekken met afgevallen bladeren, of een mat van kokosvezels.
Als de vijg in de volle grond staat, is het verstandig om de vijg af te dekken met een vliesdoek. En als je vijg in een plantenbak staat, raden wij aan om een winterhoes te bestellen, die je om de boom heen kunt doen tijdens vrieskou. Je kunt de vijgenboom in een plantenbak ook voor een periode binnenzetten. Wil je meer weten over vijgenbomen in de winter?
Vijgenboom kopen bij BoomNL
Bij BoomNL kun je de vijgenboom zowel online, als in onze kwekerij kopen. Al onze vijgenbomen zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat. Bij ons heb je keuze uit vijgenbomen met een dikke stam, meerstammig of dunne stam. Of kies je liever voor een compacte variant of een medium exemplaar? Wij hebben voor iedere tuin een geschikt formaat. Naast de vijgenbomen vind je bij ons ook andere bomen en planten zoals olijfbomen, leibomen en steeneiken.